Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

MMC, Daikin и грижата за околната среда - част 4

Полезно

Продължаваме разговора за мерките, които предприема компанията Дайкин за опазване на околната среда. В предишния материал се спряхме по-подробно на климатичните сплит системи и на BREEAM - водещият метод за оценка на устойчивостта на сгради, както и на приноса на Дайкин за постигане на енергийна ефективност на сградите.

Друга зелена инициатива на световната компания Дайкин е проектиране на нисковъглеродни сгради. Нисковъглеродните сгради са изградени така, че да отделят много малко въглерод по време на целия им жизнен цикъл. В световен мащаб сградите са отговорни за 38% от всички емисии на въглерод вследствие на човешка дейност, като на жилищните сгради се пада 20 %, а на търговските - 38 %. Сградите са индустриалният сектор, който допринася най-много за глобалното затопляне, но в същото време разкрива възможности за намаляване на вредните емисии чрез въвеждане на нови технологии. Твърде голямата изолация на сградите в следствие на новите стандарти за енергийна ефективност може да доведе до лош вътрешен климат, с потенциално вредни ефекти върху живущите. Ето защо е от особено значение да се изберат цялостни решения за климатични системи, които да позволяват циркулация на въздуха и да допринасят за адаптиране на вътрешния комфорт, без да се прави компромис с ефективността на системите.  

Фирма ММС като представител на Дайкин намалява замърсяването на околната среда чрез използване на енергоефективни технологии, като термопомпите например. Те извличат топлинна енергия от външния въздух дори и в най-студените дни през зимата, и въпреки това са енергоефективни. Специалистите на ММС настройват климатичните системи според изискванията на клиентите, като в същото време не правят компромис с енергийната екективност за оптимални резултати.

По отношение на енергийната ефективност, климатиците на Дайкин използват по-нови модели инверторни компресори, които работят с различни обороти и свободно регулират капацитета си, като постигат с 30% до 50% намаление на разхода на електроенергия. Новите модели климатици на Daikin са много икономични, като някои от системите на Дайкин достигат до клас А+++.

Друг любопитен въпрос е дали климатиците увреждат озоновия слой с фреони. Фреоните R22 са забранени за продажба в Европа. От разрешените видове R410 и R32, климатиците на Daikin използват R32, като съставките му вредят най-малко на околната среда.

В следващия материал ще продължим разговора за политиката на Daikin за опазване на околната среда.