Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

8 учудващи факти за климатиците

Полезно

Лято е, навън е непоносимо горещо, потите се и едвам издържате на жегите. Бързате да влезете вътре и да си включите климатика. Хладния въздух ви носи истинско облекчение. Но не винаги е било толкова просто.

 

Преди много векове египтяните са взимали влажни тръстики и са ги закачвали над отворени прозорци за сянка, древните хора използвали глинени жилища, за да секрият от жегите, а китайците използвали ветрила, за да се охладят.

 

Със сигурност за хората от втората половина на 20 век сме привилигировани да имаме едни от най-невероятните изобретения, познати на човечеството - климатика. Но знаете ли, че климатика също предлага и много други ползи за човечеството?

 

 

  1. Без климатик, определени лекарства не биха съществували. За да бъдат проверявани и изучавани, тези лекарства трябва да бъдат в хладна атмосфера. Благодарение на климатика!
  2. След 1940 година, разрастването на градове в горещи региони като Лас Вегас, Финикс, Хюстън би било немислимо без употребата на климатиците.  
  3. Обичате ли да гледате кино лятото? Филмовите продуценти пускат филмите си лятото, защото хората търсят климатизирани сгради, за да избягат от жегите.
  4. Нямаше да може да четете тази статия, ако не бяха климатиците. Точно така! Може да благодарите на климатиците за развитието на компютрите и производството.
  5. Всяка пролет климатиците облекчават милиони хора, които страдат от алергии, като осигуряват свеж, пречистен въздух.
  6. Високите тавани и сградите с отворени пространства не са били само хубави дизайни за домове. Те са направени, за да оптимизират въздушния поток в горещите сгради. Сега може да живеете и да работите във високи стъклени сгради, благодарение на климатиците.
  7. Вегас нямаше да е Вегас без изобретяването на климатика. Преди изобретяването на климатика, в североизточните щати била съсредоточена икономиката на САЩ. Разрастването на населението в Аризона, Невада, Флорида и Тексас се свързва директно с въвеждането на употребата на климатика.
  8. Използлването на климатика спира разпространението на болестите. Много болести виреят в горещ климат, но с употребата на климатика намалява разпространението им.