Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Светът без климатик: Част 3

Полезно

Как би изглеждал съвременният свят без климатиците? А как е изглеждал в миналото? Как хората се топлели и охлаждали, като си нямали вълшебен уред, които с натискане на няколко копчета носел прохлада лятото и топлина през зимата? Адаптирали се, мислели, прилагали различни решения и способи, които да създадат оптимални желани температури в помещенията през различните сезони.

 

Решението за зимата, откакто свят светува, било едно: отоплението на дърва, допълнено с различни подходи за съхраняване на топлината. Затоплените камъни и повърхности отделят топлина, дори след като огънят угасне. В редица родни възрожденски къщи, кухненското огнище е в едната стая, а гърбът му в другата е печка. Ето как топлите две помещения едновременно.

 

Системите керамични тръби и подпрени на колони подове пък, са широко използвани в древния свят и особено в Рим. Те са нещо като първообраз на съвременното подово отопление. Представляват система от канали, която транспортира под подовете на помещенията загрят въздух. Позната е като хипокауст. По-късно се прилага и в Испания. Методът е сложен и скъп за времето си.

 

Особено интересно е и отоплението на замъците. Представете си, огромна купчина камъни, която трябва да бъде стоплена някак. Обичайно, имало голямо огнище в центъра на помещението, като дима се извеждал през отвори в покрива или високо в стените. Не, камините и огнищата във всяко помещение ги нямало. Защото, нямало комини! Най-старият комин в Европа, датира от 1185г. и се намира в замъка Conisbrough Castle в Йоркшир. Освен това, дори и след като се доказали, като много полезни, защото извеждали дима и миризмите от помещенията, комините пак не получили бързо разпространение. Изграждането и почистването им били скъпи. В домовете, започнали да ги изграждат чак през 16 и 17 век. Предшественици на съвременните комини са приспособления, нещо подобно на днешните аспиратори, които се монтирали над огнището, на което се готвело, събирали дима и го извеждали през прозорец или стена.

 

Каквито и способи хората да използвали за отопление по света, огънят бил в техния център.

 

Отоплението и охлаждането винаги са били приоритети в нашия живот. Човешкото тяло се нуждае от определен температурен диапазон, за да функционира оптимално. При твърде високи или ниски температури, рисковете за нас се множат.

 

Климатикът е единственият уред, които целогодишно се грижи за нашия комфорт. Той ни носи мечтаната прохлада лятото и топлината зимата. Настанил се е в домовете ни, работните места, търговските площи, ресторантите и кафетата, институциите, дори в колите ни. Не можем да си представим живота без него, буквално. А и няма за какво – отличните климатици на Daikin, открийте при ММС – партньор на световния бранд у нас, от 2002г.