Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Светът без климатик: Част 2

Полезно

Как е изглеждал и би изглеждал светът без климатик? От наша гледна точка, в съвремието той е немислим. Нека кажем, че сме разглезени и свикнали с удобствата до такава степен, че лишаването от тях никак не би ни понесло.

Приемаме технологичните новости за даденост. А съществена част от тях, наред с компютъра и телефона, е климатикътособено ако е безшумен, високоефективен и произведен от световен бранд като Daikin. Той е виновникът за перфектните температури в помещенията, които обитваваме, в които работим, пазаруваме и т.н. И толкова сме свикнали с него – че без него не можем. Буквално. Да се върнем обаче, обратно в миналото, където бяхме в част 1 на „Светът без климатик“.

 

Традиционните облекла през лятото в различните части от света, също били насочени към плавно привикване на човешкото тяло с текущите температури. В арабските страни и днес, мъжете носят своите дълги традиционни бели роби, наречени диш-диш или туб. Главата им през лятото покрива кърпа от бял лек плат, наречена гутра.

Придържа я черна лента, наречена огал. Изобщо, особено в топлите държави, се предпочитат – и в миналото, и днес - свободни облекла от естествени материи – и за жените, и за мъжете. Коприната пък е на почит в Китай и Индия.

 

Отличен помощник в летните жеги било и ветрилото. То е символ на власт и аристократизъм в миналото. Дотолкова било навлязло в живота на хората, че дори служело за комуникация на таен език. В началото, се изработвало от палмови или лотосови листа. После - от пера от паун или пък щраус и различни материи. Сгъваемото ветрило било създадено през 8 век в Япония. Оттам е пренесено в Китай. Използвало се и от римляни, и от елини.

Църквата го забранява, защото прикривало лицето. Обратно на мода в Европа го възражда Катерина Медичи. Наред с чадъра за слънце, ветрилото имало своят период на възход и много широко разпространение по света. И двете пособия се използват широко и днес. Те са средства за лично „охлаждане“.

 

Остава да кажем няколко неща и за отоплението в миналото. Как се справяли хората без климатик? Е, разбира се имал го огънят и дървата, но и различни други способи, за генериране и запазване на топлина. Какви – четете в част три на „Светът без климатик“. Междувременно, ако на фона на наближаващите летни жеги искате да си осигурите прохлада, обърнете се към ММС – представител на световния бранд за решения в климатизацията Daikin. ММС работи ексклузивно – консултации, доставка, инсталация, поддръжка на климатични системи - с Daikin от 2002г.