Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Светът без климатик: Част 1

Полезно

Можете ли да си представите съвременния свят без климатика? Влизате в мола през август и попадате в Сахара. Продавач - консултантите предлагат вода на клиентите, а водна мъгла и фонтани уж разхлаждат, но допълват усещането, че сте поне в джунглата на Амазония. Вентилатори раздвижват талазите наслоена горещина. Или пък отивате в някоя банка или държавна институция.

 

Всички по правило, не обичат ходенето по подобни места, но рано или късно, колкото и добре да живее човек, сблъсъкът с тях е неизбежен. Влизате в сградата през януари, след като епично сте преборили леда, снега и вятъра. Попадате в среда с температури близки на външните и огромна опашка. Разбира се, зимата нещата са някак по приемливи. Винаги може някоя от алтернативите на климатика за отопление - парно, печка на дърва или палети или пък някакъв компактен уред на ток, да се грижат поне да разгонват пингвините. Но някак, аромата на камина и печката тип "духалка", никак не отиват на подобни институции. А и остава проблемът с лятото? И тук ли да има фонтан и вентилатори?

 

Някога, преди електричеството и технологиите, хората търсели други начини за прохлада. Мароканската традиционна къща, наречена рияд примерно, била със задължителна вътрешна градина, заобиколена от стена, а в най-топлите месеци семейството спяло на покривната тераса, под звездите. Стратегически разположени вътрешни озеленявания и шадравани носели хладина в летните жеги. Осмислено било и засенчването – чрез различни козирки, навеси и други подходи, то пазело от директна слънчева светлина и прегряване градината и дома. В екстериора били избирани бели и светли цветове – които за разлика от тъмните, не поемат и не задържат топлината.

 

Редица постройки в различни страни пък, се изграждали от камък. Този способ допринася за запазване на приятни температури в помещенията през топлите месеци. Един от съвременните подходи към пасивната къща – умната климатизация, бил използван от древни времена. Това ставало по същия начин, както и днес – с ключово разположени прозорци, които се грижели за движение на въздуха и естествена климатизация. Естествените хладилници пък, са зимниците и мазетата. Те са разположени под нивото на земята и стените им отново са от камък.

 

Днес, се радваме на благини като високоефективните климатици на Daikin, доставени, монтирани, поддържани от дългогодишни утвърдени партньори на световния бранд като ММС.

 

 

Разговорът продължава, в част две на „Светът без климатик.