Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Предимствата от използването на пречиствател на въздуха

Полезно

Има много предимства за здравето от използването на добър пречиствател на въздуха в дома ви, тъй като те определено могат да облекчат алергиите и други респираторни проблеми. Много изследвания показват, че пречиствателите на въздуха могат значително да намалят вредни замърсители на въздуха като акари, бактерии, плесен, прашец и прах от животни. За чувствителните индивиди, малки деца и възрастни, тези вредни частици могат да увеличат общите горни дихателни състояния и болести.

Обикновено качеството на въздуха вътре в домовете и сградите е по-лошо и въздухът е по-замърсен, отколкото въздуха вън. Замърсяването може да е причинено от материали, отделящи газ като матраци, обработени дървени мебели, газови котлони, камини, нагреватели на въздуха, химикали, използвани за почистване, йонни уреди и аерозолни продукти за красота. Други вещества включват общи замърсители като въглероден моноксид от трафик, цветен прашец, спори, химикали, прах и др.  

Използването на въздухопречиствател значително ще намали тези вътрешни замърсители на въздуха.

Въпреки най-добрите усилия да се почиства с прахосмукачка и да се бърше праха редовно, не винаги могат да се премахнат всички замърсители. Използването на въздухопречиствател премахва замърсителите.

Ето какво може да направи въздухопречиствателя във вашия дом за вашето здраве:

1. Да контролира нежеланите миризми в дома като пушек, остатъчни миризми от готвенето, миризми от домашни любимци (особено подходящ за миризмите от котешки тоалетни), миризми от кофи за буклук и др.

2. Да филтрира спори на мухъла от въздуха - знае се, че спорите на мухъла може да са много вредни за здравето и могат да причинят респираторни проблеми като астма, синузит и сенна хрема. Мухълът е вреден и за хората с нарушена имунна система или за тези, които страдат от сериозни респираторни състояния.

3. Да премахва други астма и алергенни тригъри от въздуха като сухи клетки, вторичен пушек, частици от азбест, газ от радон, пари, летливи органични вещества и други замърсители.

4. Притежаването на HEPA пречиствател за въздуха не произвежда озон като страничен продукт както йонните пречистватели на въздуха произвеждат. Озонът е известен дразнител на дробовете, който предизвиква кашлица, недостик на въздух, болки в гръдния кош, раздразнено гърло и синуси и може да увеличи съществуващи белодробни болести като астма и алергии. HEPA филтрите премахват алергените и мърсотията, докато йонният въздухопречиствател само кара частиците да паднат от въздуха върху заобикалящата среда, което означава, че алергените не са наистина премахнати от средата.

 

В общи линии, добрият въздухопречиствател може да запази помещението по-чисто и здравословно за дишане, без значение дали съществуват предишни респираторни проблеми.