Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Любопитно - как хората оцелявали преди изобретяването на климатика

Полезно

Сигурно всеки си е задавал въпроса поне веднъж, докато се поти в жегите, търсейки колата си на паркинга, как хората са оцелявали преди изобретяването на климатика. Въпреки че е трудно да си представим лятото без климатик, хората все пак са се справяли и са ходели на работа дори в южни градове, като Савана и Ню Орлеанс в САЩ.

Хората строели къщите си различно.

Изобретяването на климатика значително променил начина, по-който хората строели къщите си, особено на юг. Старите сгради имали много по-високи тавани, което позволявало на жегата да се дигне на горе, така че жителите да могат да се наслаждават на по-хладния въздух по-долу. Дълбоките стрехи и веранди предпазвали прозорците от горещината на слънцето и била честа практика да се засаждат дървета от източната и западната страна на къщата за допълнителна сянка.

Освен това стаите били проектирани с прозорци с противоположни страни на пространствата, което позволявало кръстосана вентилация. По този начин при отварянето на два противоположни прозорци се създавал приятен охлаждащ бриз, като естествен климатик. На места, където не било възможно да се поставят два прозорци на противоположните страни на стаята, архитектите разполагали стаите в линия, което позволявало на въздуха да преминава през тях.

Хората излизали навън.

В днешно време верандата, като камината, е очарователно местенце, но не от първа необходимост. Но в миналото верандите били особено важни, не само за да създават сянка на прозорците, но също така за да осигуряват допълнително място, където хората могат да поседнат, скрити от силното слънце и да се насладят на бриза. В днешно време, когато е горещо, хората си седят вътре на климатик, но в миналото е било обратното - температурата вътре и вън била горе долу еднаква и хората имали навика да излизат на верандара след вечеря, като тази традиция постепенно изчезнала с въвеждането на климатика. Някои стари къщи били построени с оградени веранди, предпазени с мрежи, където хората можели да спят през лятото, като се наслаждават на бриза, но са предпазени от насекоми. Нюйоркчаните спели на площатката за  пожарен изход през особено горещите дни.

Хората си взимали следобедна дрямка.

Един от начините да човек да се справи с горещините е да си смени програмата за деня. Хората в южна Испания все още го правят - поспиват си през най-горещата част на деня, продължават да работят по-късно следобяд и пазаруват и излизат с приятели след залез слънце. Хората в американския юг също се справяли с жегата със следобедни дремки.

Хората ... ходели на кино.

Дори след изобретяването на климатика през 1902 година и климатичното тяло за прозорец през 1939 година, климатиците били изключително скъпи и недостъпни за повечето хора. Едно от местата, които били климатизирани, било киното. Хората се струпвали там, за да се наслаждават на изкуствено охладения въздух, и в същото време гледали филм.