Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Любопитни факти за климатиците в САЩ

Полезно

Щастливи сме да преминем през горещите дни на лятото без много дискомфорт. Чудесно е да седим на дълъг бизнес обяд в костюм без да се потим и да се приберем от следобедна работа на двора и да почувстваме освежителния полъх на свеж въздух, който ни посреща на вратата. Или да се вмъкнем в любимата си пижама и да се наспим, защото не се налага да се будим, сякаш се печем.

 

Ето няколко учудващи факти за иновацията, която ни държи охладена през горещите дни и нощи.

 

 1. Когато климатиците са първоначално въведени, изходните настройки били измервани в “Ледена Сила” - с други думи, колко блокове лед са били необходими, за да се произведе същото количество охладителна сила. Сега ги наричаме климатични единици.
 2. Мотивацията за изобретяването на първия климатик не е било комфорт. Уилис Кариер изобретил модерния климатик през 1902 година за издателство в Ню Уорк, които са имали проблем с контрола на мастило и разпъването и свиването на хартия, дължащо се на различни нива на влажността.
 3. Около 88 процента от домовете в САЩ имат климатици в сравнение с 55 процента от канадските домове, поради по-студения климат в Канада.
 4. Първият напълно климатизиран дом бил построен в Минеаполис през 1913 година от Чарлз Гейтс. За съжаление той починал преди да може да му се порадва.
 5. Климатичните системи помагат да се утвърди термина “Летен блокбастър”. Едни от първите бизнеси, които използвали технологията на климатичните системи в началото на 20 век били кината. През 1930 година хората се стичали в кината да гледат филми, но също така да се насладят на прохладата през летните месеци. Кинопродуцентите се възползвали от тази тенденция и запазвали големите хитове за през лятото.
 6. Херберт Хувър е първият президент, който се е радвал на климатика. Той похарчва $30 000 за да инсталира система в овалния офис, точно след старта на Голямата Депресия.
 7. Климатиците правят много повече от това да изстудяват въздуха. Те също така отнемат влажността от въздуха и го правят по-приятен. Не оставяйте термостата на “он” позиция цял ден, вместо това изберете “ауто” позиция, когато ще духа само когато охладителната система работи. Когато оставите климатика да духа през цялото време, влажността ще влиза обратно в дома ви.
 8. Електрическите вентилатори са предшественици на съвременните климатици. Вентилаторите правят малко, за да охлаждат въздуха, но произвеждат охлаждащ ефект като изпаряват потта от кожата и намаляват температурата на тялото.
 9. Първата кола с климатик е представена от автомобилният производител Packard през 1939 година. Била е много популярна благодарение на високата си цена  и на факта, че изпарителната и вентилационната система заемали половината от пространството на багажника.
 10. Климатиците спасяват животи. Американски изследователи открили, че вероятността човек да почине през изключително горещи дни е намаляла с 80 процента през последните 50 години. Изследователският екип отдава това на употребата на климатици.
 11. Снабдявайки се със “зелена” технология може да спестите енергия и пари. Средно семействата в Америка харчат около 2000 долара за електроенергия, и почти половината от това отива за отопление и охлаждане. Охлаждането и отоплението на домовете с енергийно ефективни средства намалява сметките за електроенергия.