Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Кратка история на климатика в дати

Полезно

Климатикът е необходимост за всеки дом и офис. Животът на днешния човек, е немислим без него. Той се грижи за подходящите температури, докато пазаруваме, спим, готвим, почиваме си...

Някога обаче, го нямало. Древните народи имали свои начини да си доставят хлад през топлите месеци.

Древните египтяни, окачвали мокър плат или тръстика на прозорците и вратите. Преминаващият през тях вятър носел прохлада в дома.

Римляните, използвали акведукти - но не само за доставка на вода, но и минаващи през стените, за охлаждане.

Зелените покриви, повдигнатите на кокили домове в Индонезия, каменните жилища също работели в посока по-добър микроклимат в помещенията.

През 2-ри век, китайският император Динг Хуан измислил ръчното ветрило.

747 година император Шуанзонг (Xuanzong) климатизирал специална зала в двореца си, със задвижвано с вода ветрило.

17 век Холандецът Корнелиус ван Дребел открил, че добавената към водата сол охлажда по-добре въздуха при изпарение.

1758г. професорът по химия Джон Хедли и Бенджамин Франклин провели експерименти с изпарение, като използвали различни течности, за да охлаждат предмети.

1820г. Майкъл Фарадей открил, че амонякът действа като хладилен агент, които охлажда въздуха, когато е сгъстен и втечнен

1842г. Джон гори изобретява машина за сладолед, използвайки компресор.По-късно, той създава и прототип на климатична система. Докато патентова идеите си, смъртта на банкера му забавя значително прогреса му.

1854г. Австралиецът Джеймс Харисън изобретява машина за сладолед, която функционира с хладилна система с етер

1902г. Нюйоркчанинът Уилис Кериър изобретява електрическа климатична система, за да подобри работата в печатница. Освен охлаждащи функции, системата имала и такива, за контрол на влажността на въздуха

1906г. Американецът от Северна Каролина Стюарт Крамер въвежда термина "air conditioning" англ. или пречистване, затопляне/охлаждане и овлажняване на въздуха чрез климатична инсталация. Той открива начин да комбинира водата с вентилация, за да подобри средата в текстилна фабрика.

1914г. Жителят на Минесота, САЩ Чарлз Гейтс става първият частен собственик на домашна климатична система

1928г. Томас Миджли Джуниър, създава нетоксичен, незапалим хлорофлуоровъглероден газ, който действа като хладилен агент. Този и други хладилни агенти стават известни като фреон. Имената на хладилните агенти включват число, което се отнася до техния молекулен състав, като например R-22.

1931г. Дж. Шерман и Шулц изобретяват портативен климатик, които се поставя на прозореца. Устройството им служи за отопление, охлаждане, контрол на влажността на въздуха, филтриране на въздуха. Същата година, компанията Edison company от Южна Каролина, монтира в сградата си термопомпена система за климатизация.

1947г. в САЩ започвамасово производство на достъпни прозоръчни климатици

1970г. На пазара достъпни са централни климатични инсталации, които използват бобини, кондензатори, вентилатори.

1987г. Приети са единни стандарти за климатиците, хладилниците и фризерите. Редица държави забраняват употребата на фреоните, разрушаващи озоновия слой, като R-12.

2000 г. и нататък - Термостати се грижат за уредите и оптималната им консумация на енергия. Новото поколение климатици са безшумни, високоефективни, имат широк набор допълнителни функции и не на последно място, изглеждат добре.

Световен лидер на пазара на климатична техника днес, е Daikin. Японският бранд печели нови и нови позиции по света, със своите оптимални качество, ниски нива на шум и снижена консумация на енергия, дълъг живот и естетически вид. Разнообразните продукти на Daikin покриват търсенето на обширния кръг домакинства и бизнес клиенти. Гамата продукти работи само и единствено с фреон R-32 чист, енергийно ефективен хладилен агент от следващо поколение, които се рециклира и използва повторно много по-лесно от своите предшественици.

Основен партньор на Daikin у нас, е фирма ММС. Тя е създадена през 1990г., а от 2002г. се занимава изключително с предлагане, консултации, монтаж, поддръжка на изключителната продуктова гама на японския концерн.

От значение е не просто качествения уред, но и съответните монтаж и поддръжка. Доверете се на ММС – българска компания с традиции, доказала своите предимства в партньорство с многобройни клиенти от всякаква величина. Сред тях са Кино "Арена", Lidl, Deichmann, DM, Rappongi, HVD hotels, Complex Harmony и дори дворецът Евксиноград.

ММС означава доверие, традиции, качество. Открийте ги на национален телефон 0 700 20 290, уеб адрес https://mmc.bg/ или в някое от многобройните представителства и дистрибутори на компанията.