Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 7

Полезно

Епосът с тема начините на древните народи да се охлаждат през топлите месеци, върви към своя край. След като попихме опит от египтяни, римляни, перси, анасази, време е да обърнем взор и към други любопитни методологии, доставяли мечтаният хлад на хората.

В арабския свят, източник на прохлада били не само вече разгледаните в предходните части уловители за вятър, типични за Персия, но и за Египет, но и специални балкони със специфичен дизайн. Наричат се mashrabiya или shanasheel и са много красиви, освен функционални. Могат да имат остъкление с цветни витражи. Задължителен елемент обаче, са красиво резбовани дървени рамки и елементи. Специални отвори в решетъчната дървена конструкция позволяват на въздуха да циркулира и от трите страни на балкона. Така във вътрешността на помещенията се доставя свеж въздух. Обичайно, на този специален балкон се поставя глинен съд с вода, с оглед още по-високо охлаждане на преминаващия въздух.

 

 

В югоизточна Азия пък, специални къщи на кокили носят прохлада и комфорт на обитателите си от древни времена, та до днес. Такива постройки има примерно народът Батак (Batak) от Северна Суматра, Индонезия. Тези жилища, са изработени от водоустойчива дървесина или бамбук. Издигат се над земя или пък водна повърхност. Тяхната "повдигнатост" ги защитава от наводнения и различни вредители. Те позволяват обилна естествена вентилация и съхнат бързо.

 

 

В някои древни държави, като Индия, средство, което служело за охлаждане, били зелените покриви. Растенията абсорбират топлината на слънцето и служат като своеобразен щит, срещу прегряване на дома. И тук, подобно на египетските "щори" за врати и прозорци от плат или тръстика, е нужно постоянно капково напояване, което да поддържа зеленината жива и тучна.

 

 

 

Вариантите на охлаждане, които разгледахме в цикъла материали, са широко използвани в миналото. Те обаче, не са останали закотвени там. Много от тях и днес се прилагат, като някои са залегнали в концепциите за пасивно строителство, тъй като са базирани на естествена циркулация на въздуха.

 

 

Днес, в 21-ви век, носителят на прохлада лятото, по цял свят, независимо от континент, държава, народ, е климатикът. За разлика от ветрилото и вентилатора, той е напълно независим. За да извикате предпочитаната температура у дома, нужно е просто натискане на копче. Климатикът превръща и най-горещото лято в мечтан прохладен оазис. За да гарантирате своето добро здраве и комфорт през летните месеци, нужен ви е именно качествен климатик. Такива са продуктите на световният лидер на пазара на климатична техника – Daikin. Изберете своя Daikin климатик с ММС – официален дългогодишен партньор на японския бранд. Държите на качествени консултация, монтаж, поддръжка? ММС е фирмата, която търсите: Открийте я на уеб адрес https://mmc.bg и национален телефонен номер: 0 700 20 290.