Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 6

Полезно

Преди около 2500г., Есхил е написал, че "Само неуките и варварите не знаят, че къщата трябва да е ориентирана спрямо зимното слънце." Домът трябва да е умно е разположен, за да събира топлината от зимното слънце, но и да е в сянка при летните жеги. Днес, този принцип също е основен, особено при изграждането на пасивните домове.

Пасивни или не обаче, те се нуждаят от климатична система. Желателно е тя да е с високо качество, като това на световния лидер на пазара на климатична техника Daikin. Някога обаче, във времената, когато Daikin нямало, хората впрягали силата на вятъра и водата, за да охлаждат домовете си в жегите.

В предходните материали, разгледахме опита на египтяни, перси, римляни. Отделихме място и на ефекта на Коанда, в "Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 5".

Опит можем да почерпим и от другите древни народи, защото оказва се, той е актуален и днес.

Индианците анасази, живели на територията на днешните югозападни САЩ от 12 век пр. Хр. до около 1300 г. от н.е. Там, климатът е основно пустинен. Скалните им жилища в национален парк Меса Верде, южно Колорадо, който е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, са популярни по цял свят и са отличен пример, за пасивна соларна архитектура. Градът се намира под каменна козирка, която служи за стратегическо засенчване. Изложението е южно.

Хладина носят и традиционните къщи, измазани с кал, в африканската савана. Кръглите домове със сламени покриви, се използват и днес. Стените пазят вътрешността хладна. Подобни домове, измазани с кал, както вече споменахме, има и на други континенти.

За арабския балкон mashrabiya и къщите на кокили от югоизточна Азия пък, ще поговорим в "Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 7“. А днес, в 21-ви век, прохладата е само на крачка разстояние от всички ни. От нея ни дели буквално натискането на копчето на дистанционното на климатика. Ако пък системата Ви е умна и от последно поколение, то можете да я управлявате и от мобилния си телефон. Най-добрата лятна прохлада идва с качествените климатици на Daikin. Японският бранд е прочут по цял свят с високите си качества, ефективност, безшумност. Daikin означава хладно лято и топла зима, при това енергоспестяващи. Своята климатична система изберете с оторизиран дългогодишен партньор на Daikin като ММС. Компанията е основана през 1990г., а от 2002г. се занимава ексклузивно и единствено с проектиране, предлагане, монтаж, поддръжка продуктите на световния бранд Daikin. Заявете своя целогодишен климатичен комфорт на национален телефонен номер 0 700 20 290