Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 5

Полезно

Как се охлаждали хората някога, когато климатиците на световни брандове като Daikin, ги нямало? На този въпрос се стремим да отговорим в текущата серия материали.

Предходната част "Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 4," ни остави в момента, в който разглеждахме видовете естествени климатици на персите – вятърните кули.

Вторият и третият тип въздухоуловители отвеждат въздуха не надолу, а нагоре. За тази цел, те използват температурни разлики, генерирани от вятъра или слънцето. Обикновено, тези системи включват подземен канал, наречен qanat. Топлият въздух бил охлаждан от земята и водата в канала. Оттам достигал до вътрешността на дома, където циркулирал. Прохладата подсилвала влагата от канала, която въздухът носел. После, бил отвеждан чрез вятърна кула, с отвор ориентиран към подветрената страна.  

 

 

 

При тези системи, изцяло застъпен е т.нар. „Ефект на Коанда“, наричан и "ефектът на чайника"? Физичното явление носи името на своя откривател, румънският учен Анри Коанда. През 1932г. той открива, че течност, течаща по чучур, се прилепва по стените му при определени условия, дори, когато трябва да направи рязък завой. Това е така, защото преградите пречат на свободния достъп на въздух от едната страна и така създават вихър в зоната с понижено налягане.

Този принцип, се използва и при изработката на съвременни климатици, с оглед създаване на условия за прилепване на струите въздух към тавана. Така се осигурява по-добра циркулация на въздуха в помещението. Когато климатикът е монтиран близо до тавана, струята се деформира, малко след нейното изтичане. Тя прилепва за тавана, защото има подналягане в циркулационната зона. Това именно е ефектът на Коанда. Използва се, когато в помещението, което искаме да вентилираме, трябва да подадем по-хладен въздух, от този, вътре.

Точно този ефект се създава и при въздухоуловителните кули на персите. Те могат да са с една или четири отворени страни, в зависимост от целта им. Понякога, са осемстенни, за да улавят максимално количество вятър. Дори, когато няма вятър, кулите работят в посока охлаждане, извеждайки топлия въздух от помещенията.

Подобни принципи за умна вентилация са и в основата на пасивните къщи, които днес добиват все по-широко разпространение по света. Историята продължава в „Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 6“.

Днес, всяка къща, пасивна или не, има нужда от климатик. Той е незаменим комбиниран уред, който се грижи за целогодишния ни комфорт. Когато климатикът е дело на всепризнат световен лидер на пазара на климатична техника като Daikin, Може да сте сигурни, че зимата Ви ще е топла, а лятото – прохладно. Свържете се сега с ММС – компания основана през 1990г., основен партньор и представител на Daikin у нас от 2002г. Качествените консултация, проектиране, монтаж, поддръжка са задължителни за всяка климатична система – открийте ги с ММС: в София, Русе, Бургас, Варна, Слънчев Бряг. Дилърската мрежа на ММС покрива почти цяла България. За повече информация: национален телефонен номер 0 700 20 290.