Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 1

Полезно

От древни времена, човекът се стреми да направи света около себе си възможно най-комфортен. Това далеч не включва само удобна мебелировка и къща, чийто покрив не тече. Тук се включва и осигуряването на комфортен микроклимат в помещенията.

Огънят е вечното решение за топлина в дома. От различни камини, подови отопления, печки и т.н. той се грижел за удобството на хората. Интересни са обаче, различните стари способи, за охлаждане на домовете на древните народи. Всички знаем, че камъкът е бил предпочитан материал, който е задържал топлината, но пък в топлите месеци е носел прохлада.

Какви други хитрости обаче, са използвали хората някога, за да си осигурят комфорта, които днес имаме само с едно натискане на копчето - на своя висококачествен японски климатик Daikin?

Древните египтяни, поставяли на прозорците и вратите на домовете си влажни тръстика или плат. Вятърът, влизащ във вътрешността на дома, охлаждал помещенията, вкарвайки в къщата прохлада от мократа тръстика или тъкан. Така, се овлажнявал и въздуха - което било допълнителен плюс в тази саморъчна климатизация, предвид сухия климат по тези географски ширини.

Използвани били и други способи за постигане на по-хладен микроклимат. Те всички включвали вода. Сред тях са пълни с вода порьозни съдове, водни езера, басейни и улеи, интегрирани по различни методи в сградите. Местата били подбирани внимателно. Трябвало да са сенчести и оградени с каменни стени. Така се получавали зони в дома, които осигурявали убежище от жегите. Често, в спалните помещения имало плитки глинени съдове, пълни с вода, поставени в легло от слама. Изпаренията носели прохлада.

Днес, хладината през топлите месеци е задължителна за всеки дом и работно място. Бихте ли влезли в магазин, който не е климатизиран лятото? Дотолкова сме свикнали с комфорта, който климатиците ни осигуряват, че го очакваме, търсим и считаме за неразделна част от всяка сграда и помещение. Въпреки технологичния напредък, единственият уред без аналог, които осигурява не само топлина, но и качествена прохлада лятото, е климатикът. Доверете се на изпитан бранд, като японският лидер Daikin. У нас, си го осигурете чрез основаната през 1990г. компания ММС - официален Daikin дистрибутор, от 2002г.

Повече за способите за охлаждане през времето, четете в: „Древни способи за охлаждане и климатизация: Част 2“