Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.
Приемам | Разбери повече

КАКВО Е ТЕРМОПОПМА

Полезно

Този месец искаме да ви разкажем малко повече за термопомпите. Какво точно представляват те и защо могат да бъдат решението за декарбонизацията на вашият нов дом, и как може да станете част от едно по-зелено бъдеще за Европа.

Daikin има богат опит в разработването на най-високо енергийно ефективните технологии, а техните решения както за отопление и за гореща вода се захранват от възобновяеми енергийни източници. Термо помпите Daikin отговарят на най-новите разпоредби, установени от Европейския съюз, като притежават енергиен етикет с най-високи резултати, до A+++ при отопление на помещения и A+ при отопление на битова вода.

Преди да купите термопомпа за дома си, трябва да знаете коя от тях е най-подходящата за вас. Затова искаме да ви разкажем малко по-вече за техните технически аспекти и основи за да можете да направите най-добрият избор за вашият дом.

Гъвкавостта и ефективността на термопомпите е и главната причина за тяхната популярност. Те са една инвестиция която има дългосрочна възвращаемост, и същевременно зад тях стои технология която ви помага да подмените съществуващите решения за отопление на база на изкопаеми горива с една по чиста енергия от възобновяеми източници.

На национално ниво Холандия ще се сбогува с парниковите газове, френското правителство предлага стимули за замяна на нафтови котли, Финландия има за цел да стане въглеродно неутрална до 2035 г., а Долна Австрия забрани отопление с нафта в нови сгради.

Aко следващата ви отоплителна система е термопомпа тя ще е вашата лична зелена инвестиция. Преминаването от котел към термопомпа означава преминаване към напълно екологично решение. Не се изгаря повече гориво или газ, термопомпите обикновено намаляват емисиите на CO2 със 70%.
Разликата ще се вижда и в сметката ви, а възвръщаемостта на инвестицията ще успеете да видите само след няколко години.

За да ви запознаем най добре с технологията която стои зад термопомите искаме да отгорим на най простият въпрос - Какво представлява термо помпата?

Термопомпата е агрегат, който извлича енергия от един източник и я излъчва от друг при желаната или необходимата температура. Във вашия дом можете да намерите разнообразие от термопомпи, като хладилник или сушилня за дрехи. Термопомпата е това, което наричаме цялостна система за отопление, и тя управлява вашите уреди за охлаждане, отопление и топла вода във вашия дом.

Самата термопомпа обикновено се състои от външно и вътрешно тяло. Външното тяло използва енергия, взета от въздуха, земята или водата, и я изпраща към вътрешното тяло, което след това ще промени температурата и ще осигури при вашо поискване отопление, охлаждане и топла вода в зависимост от това с кои излъчватели или тела е свързано.

Процесът на работа на термопомпата може да се обясни най-добре като верига, която извлича наличната топлина от земята или въздуха около дома ви и я регулира към подходящи температури, за да създаде топъл въздух или вода за отопление на помещения и централно отопление, и също така топла вода за битови нужди.
Термопомпата може да бъде свързана с други отоплителни системи като радиатори, подово отопление и системи за топла вода подобно на начина, по който е вашият котел на изкопаеми горива в момента. Това, което прави термопомпата различна, е как се генерира топлината, а не в това как се разпределя, като вместо изгаряне на гориво за генериране на топлина, термопомпата използва процес на изпаряване и кондензиране на хладилен агент.


Голяма част от нашите съседи в Европа поемат сериозни и амбициозни цели за постигане на това което се желае от зелената сделка за декарбонизация, не само в индустриите но и в домовете, както при новото строителство, така и при старото. Все по-често те залагат на термопомпите. Термопомпите са повече от готови да приемат предизвикателството за декарбонизация на дома. Те не са технологии на бъдещето, а утвърдено решение, годно за широко разпространение.

Има няколко различни вида термопомпи и този, който е подходящ за вас, до голяма степен ще бъде повлиян от типа на вашия имот и от това каква е съществуваща отоплителна инсталация. Например, закупуването на термопомпа въздух-вода е най-изгодно, ако се използва с подово отопление или отопление с топъл въздух, поради по-ниските нужни температури на водата.

Daikin предлага системи за отопление и гореща вода, които са съобразени с вашия бюджет и потребности.
С помощта на възобновяеми енергийни източници: въздух, вода, земя, слънчева енергия и хибридна (газ и термопомпа), е лесно да намерите най-доброто решение за вашия дом.