Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.
Приемам | Разбери повече

Любопитни факти за климатиците - част 1

Полезно

До 20 век, хората трудно се справяли с горещините. Благодарение на няколко иновации, които довели до изобретяването на днешния модерен климатик, сега можем да се охлаждаме с натискането на копче.

Тук сме обобщили няколко интересни факти за климатиците, включително кратка история за тях, как работят, съвети за поддръжка, типични проблеми и някои забавни факти.

 

 

​1. История на климатиците

 

Системи за охлаждане съществуват от хиляди години. В древен Рим богатите граждани се възползвали от акведуктни системи, по които циркулирала хладна вода през стените на техните домове. Но в ранните 1900, с въвеждането на електричеството, нещата започнали да се променят. През 1902 Уилис Кериер изобретил първата модерна климатична система за неговoто издателство, за да запази температурата и влажността ниски, така че хартията да не се разширява и свива. Кариер не е целял изобретението му да служи единствено за комфорт.

 

 

2. Как работи климатика

 

Основният принцип е, че химикал, наречен фреон се придвижва отвътре навън в климатика, като абсорбира и отделя топлина в процеса. Фреонът охлажда и после въвежда охладения въздух в дома, като започва нов цикъл.

 

3. Части на климатика

 

Основните части на климатика са четири: кондензаторът, който подпомага трансфера на топлина, изпарителят, който получава течен фреон, разширителния клапан, който регулира потока на фреона в изпарителя и компресора, който е помпа, която натиска фреона. Други компоненти включват перките, които духат въздух през охладените бобини в стаята, два комплекта намотки, мотор, въздушни филтри, които събират мърсотия и термостата, който измерва и регулира температурата на въздуха.  

 

4.    Как да удължим живота на вашия климатик

 

Редовната поддръжка е ключа към поддържането на вашия климатик. Препоръчваме да го почиствате и/или да сменяте филтрите веднъж на месец през студения сезон. Като пропускате да сменяте филтрите, въздушният поток ще намалее и системата няма да работи оптималнo. Веднъж в година е добре специализиран техник на прави проверка и поддръжка на климатика. Може да разчитате на техниците на MMC, официален представител на марката Дайкин за сервиз и поддръжка на климатици, закупени от MMC. Най-доброто време за профилактика е преди охладителния сезон, за да разберете и отстраните всякакви проблеми.

 
В следващата статия ще разгледаме още любопитни факти за климатиците.