Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Кой е изобретил климатиците? Част 4

Полезно

Климатиците са задължителна част от всеки дом, офис, търговска площ и автомобил днес. Някога обаче, не било така. На кой дължим изобретяването и внедряването на тези така полезни уреди, проследяваме в серията материали "Кой е изобретил климатиците?"

 

На 17 юли 1902г. Уилис Хавиланд Кериър (Willis Haviland Carrier ) създава първия климатик. Той охлажда печатница в САЩ. Няколко години по-късно, свой прототип създава и Стюарт Кремър. Неговата технология се грижи за оптималната среда в текстилна фабрика. Той пръв използва днешното име на климатиците - "air conditioning. Имението на милионерът Чарлс Гейтс е първият частен дом, който се сдобива с климатик на Кериър.

Следва внедряването на климатиците в кината. До 1930г. над 300 киносалона в САЩ имат свои климатици. Климатиците намират своето място и в големите магазини. Те, спомагат за изключително високата продуктивност на работниците през летните месеци, които работят при нови, "охладени" и определено по-добри условия, дори в разгара на лятото.

 

Започва инвазията на климатиците в домовете на хората. Всеки иска да има вкъщи комфорта, който климатикът предлага в киното или магазина. Този процес на широко разпространение на климатиците губи инерция, по времето на Голямата депресия от 30-те години на XX век и Втората световна война.

 

Изследванията обаче показват, че през 1950г. климатиците са част от домовете на всички, които могат да си ги позволят. Те разбира се, с оглед на предходните икономически условия в страната, не са много. През 1965г. 10% от домакинствата в Америка имат свои климатици.

 

Бащата на климатиците - Кериър - вече има своя корпорация. Според Carrier corporation, през 2007г. климатици има в 86% от американските домове. Днес, климатиците се считат за задължителна част от всеки дом в САЩ. Особено необходими и ползени са те, в най-горещите части от САЩ, където благодарение и на тях, населението бележи значителен ръст. Тези процеси, разбира се, важат не само за Америка.

 

У нас, климатиците днес също са норма и задължително изискване с оглед максималния ни комфорт, работа, почивка. Открийте високите технологии на лидера в света на климатичната техника Daikin с фирма ММС. Компанията е основен партньор и представител на японския концерн у нас от над 15 години. ММС се занимава с консултации, проектиране, монтаж, гаранционно и извънгаранционно обслужване на технологията на Daikin. Фирмата разполага с дистрибуторска мрежа, обхващаща цялата страна. Доверете се на опита и професионализма на ММС!