Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Кой е изобретил климатиците? Част 3

Полезно

Климатиците са нещо, което днес приемаме едва ли не за даденост. Те са задължителни за комфорта ни, където и да сме. На кой обаче, трябва да благодарим за това, че ги има? Раждането на климатика и пътят му до днешния му облик, следваме в поредицата материали "Кой е изобретил климатиците?"

 

Дотук разбрахме, че бащата на климатика е Уилис Кериър (Willis Carrier). През 1903г. той създава технология, която охлажда сградата на печатница в Ню Йорк, САЩ.

Независимо от него, няколко години по късно, в търсенето на хлад се включва и Стюарт Кремър (Stuart Cramer). Той пръв нарича технологията си "air conditioning" или климатизация. Изобретението му намира своето място в текстилни фабрики.

Първият "домашен" климатик, е инсталиран в имението на милионера Чарлс Гейтс през 1914г. Задачата изпълнява Кериър.

 

После, той се заема с ново предизвикателство - да направи климатиците по-ефективни. Създава охладител - или центробежна хладилна машина. Изобретението си представя последната седмица на май 1925г. при тържественото откриване на Rivoli Theater на Таймс Скуеър, Ню Йорк. Гостите на събитието реално усещат ефекта от климатиците на Кериър, представени от мениджърите на театъра като "хладен комфорт". Успехът им е грандиозен. Над 300 кина в САЩ инсталират климатиците на Кериър през следващите само пет години. В следващите години, през най-горещите летни месеци, хората в САЩ намират прохлада при климатиците в кината.

 

Следващите, които пристъпват към климатизацията, са големите магазини. Те инсталират огромни и много токсични по днешните стандарти климатици в халетата си. Технологията е вредна, защото използва амоняк като хладилен агент. Продуктивността на работниците обаче, която през летните месеци преди пада изключително поради непоносимите жеги, благодарение на климатиците сега скача неимоверно.

 

Продължаваме да следим пътя на климатиците през времето, чак до днешния им вид, в следващата част на „Кой е изобретил климатиците?“ Съвременните климатици, като тези на Daikin, са много по-различни, ефективни, естетически издържани и щадящи природата. Открийте ги с ММС – основен партньор на Daikin у нас от над 15 години. Консултации, проектиране, монтаж, поддръжка на цялата гама продукти на Daikin – това ще откриете при фирма ММС – както и дистрибуторска мрежа, покриваща буквално цялата страна.