Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Кой е изобретил климатиците? Част 2

Полезно

Климатиците са интегрална част от живота ни. Приемаме ги, като нещо задължително и установено. Климатиците са технологичните нововъведения, които ни носят прохлада през лятото и топлина през студените месеци. Приемаме ги като задължително условие за комфорт – в дома, офиса, магазина, колата. Кой обаче, е виновникът за тяхната поява? В част 1 на "Кой е изобретил климатиците?" хвърлихме светлина върху този въпрос. Задачата да намали влажността, съсипваща мастилата в печатница, провокира уменията на американският инженер Уилис Кериър (Willis Carrier). През 1903г. налице е системата му от охлаждащи бобини - първообраз на концепцията на днешните климатици.

 

Междувременно, малко след изобретението на Кериър, по пътя на търсене на решения за осигуряване на хлад поема и Стюарт Кремър (Stuart Cramer). Той също е щатски инженер. Създава устройство, подобно на това на Кериър, което впръсква водни пари и така охлажда задушния въздух в текстилна фабрика. Кремър е първият, който използва термина "air conditioning" или пречистване (подобряване) на въздуха с климатична инсталация.

 

Климатиците на Кремър и Кериър започват да се множат. В началото, намирали приложение единствено с цел осигуряване на подходяща работна среда в различни фабрики. Един милионер обаче, видял и друга полза от климатиците - за охлаждане не само на производствени помещения, но и на домове. Неговото име било Чарлс Гейтс (Charles Gates). Той наел Кериър. Задачата на инженера била една - да инсталира климатици в имението на Гейтс. Годината била 1914.

 

Пътят на климатиците и виновниците за него, продължаваме да проследяваме в част три на „Кой е изобретил климатиците?“ Днес, те са навсякъде около нас. Световните брандове като Daikin, се грижат технологиите постоянно да бъдат подобрявани, не само като ефективност, но и в посока щадене на природата. Последната стъпка в тази посока на японският концерн, е прилагането на Фреон R-32. Този хладилен агент е изключително щадящ към озоновия слой и с по-лесно рециклиране. Daikin е първата компания в света, която реализира на пазара цялостна продуктова гама климатици и термпомпи, заредени изключително с R-32. Той напълно покрива изискванията на европейския регламент за флуоросъдържащи парикови газове. Daikin у нас открийте с дългогодишния партньор на японската компания у нас фирма ММС.