Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Как функционират климатиците? Част 4

Полезно

В поредица от материали, на прост и разбираем език, "Разказваме" устройството на климатика. След като в предходната част на "Как функционират климатиците?", разгледахме основните компоненти на климатиците, преминаваме нататък.

 

Уточнихме ролята на хладилните агенти, познати като фреони и промяната им във времето, налагаща се поради вредното им влияние върху озоновия слой. Посочихме като фреон от ново поколение R-32, използван и наложен като стандарт от Daikin, въпреки, зададените от ЕС срокове за преминаване към щадящи агенти, изтичащи през 2025г.

 

Говорихме и за основните компоненти на климатиците - изпарител, компресор, кондензатор, четирипътен вентил. Разбира се, можем да включим и датчици, електрониката, вентилатори, филтри, тръби, „капиляр“ за сваляне на налягането.

 

Сега обаче, е време да изясним принципа, на които функционират климатиците. Той е основан на цикъла на Карно. Това е закон от физиката, който има отношение към поведението на газовете при промяна на техните температура и налягане. Термодинамичният цикъл, описан в този закон, реално не съществува в природата, а е вид идеално състояние. Той дава точна представа за поведението на топлинен двигател, който преминавайки през различни състояния транспортира топлина от топло към студено тяло, като част от количеството топлина се трансформира в механична работа. По същество, климатиците представляват точно това - технология, която премества топлинна енергия от едно на друго място. Климатиците използват именно цикъла на Карно, като производителите се стремят да доближат процесите до идеалния случай, описан в него.

 

Вече имате основна представа от принципа на действие на вашите климатици. Не забравяйте, че водещи при избора на такива, трябва да е не само цената на климатиците, а производителят и фирмата, която ще ги монтира и поддържа. Доверете се на ММС и Daikin. ММС предлага на конкурентни цени технологиите на световния бранд на българския пазар от над 15 години. Компанията инвестира и в регулярни семинари с лектори от централата на Daikin. Дистрибуторската мрежа на ММС е с покритие реално в цяла България. Доверете се на опита!