Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Как функционират климатиците? Част 3

Полезно

Всички знаем, какво са климатиците. Знаем ли обаче как функционират те и кои са интегралните им части? Това изясняваме в материалите „Как функционират климатиците?“. След като дефинирахме ролята и спецификите, свързани с хладилните агенти, познати и като фреон, време е да пристъпим към задължителните елементи на всеки климатик.

 

Всички климатици сплит система (т.е. имат външно и поне едно – моносплит система или повече – мултисплит система - вътрешно тела) имат:

  1. Изпарител (топлообменник) - мястото в дома, където фреонът се изпарява (във вътрешното тяло на климатиците сплит система). Когато движещият се из дома въздух стигне до изпарителя, хладилният агент в бобините абсорбира топлината от него. Този процес променя агрегатното му състояние и от студена течност, фреонът става топъл газ. Въздухът вече е хладен, защото фреонът е отнел топлината от него.

 

  1. Компресор - след това, газообразния фреон преминава в компресора. Той се намира извън дома - във външното тяло на климатиците сплит система. Компресорът упражнява допълнително налягане над газообразния фреон и допълнително го нагорещява. Оттук, "пресираният" газ, преминава в третия компонент на климатиците –

 

  1. Кондензатор - той също е разположен във външното тяло на климатиците сплит система. Тук, фреонът се връща обратно в течната си форма, тъй като се отнема топлината от газа. За да разпръснат събраната топлина по-бързо и да ускорят втечняването на фреона, външните тела на климатиците обикновено имат перка.

 

  1. Четирипътен вентил - втечненият фреон се връща обратно във вътрешното тяло на климатиците сплит система. Четирипътният вентил контролира посоката, в която се движи фреона в нашия климатик. При охлаждане, подава фреона в изпарителя, където кръговратът започва отново. При отопление, процесът се обръща.

 

Климатиците работят на принципа на Карно. Това е фундаментален физичен закон, които дефинира поведението на газовете, при промяна на текущите им температура и налягане. За него четете повече в следващия материал: "Как функционират климатиците? Част 4"

Климатиците са най-честият избор в глобален мащаб, за осигуряване на максимален комфорт на човека. Те имат отношение дори към здравословното ни състояние. Затова, когато избирате климатици, на които да се доверите, предпочетете световен бранд, като Daikin. Японският концерн непрекъснато усъвършенства своята продукция и работи в посока максимално щадене на природата. ММС е компания, партньор у нас на японския бранд от над 15 години. Фирмата разполага с широка дистрибуторска мрежа, складове и магазини. Подготовката на персонала и дистрибуторите постоянно се надгражда, на специални форуми с лектори от централата на Daikin. Изберете ММС и Daikin – защото качеството има значение.