Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Как функционират климатиците? Част 1

Полезно

Дотолкова сме свикнали с тях, че ги приемаме за даденост, а липсата им може да ни докара не особено добро настроение и дори да навреди на здравето ни. Как обаче функционират климатиците? Да, има дистанционно и натискането на магическо копче носи при нас мечтаната прохлада през лятото или топлина през зимата. На какво обаче е основана технологията?

 

Концепцията на климатиците е основана на химикал, наречен хладилен агент. Той постоянно се движи из дома ни и навън, в затворен цикъл. Първо, абсорбира топлината и я "изнася" от помещенията. После се охлажда и отново влиза в дома, започвайки цикъла наново.

 

Хладилните агенти по същество са познати хидрохлорфлуорвъглеводороди или HCFC. В климатиците в миналото място намират HCFC-22 и R-22. Те много лесно преминават от течна в газообразна форма и обратно - затова и са толкова предпочитани като хладилни агенти при климатиците.

 

При загряване водата сменя агрегатното си състояние и от течно, то става газообразно - или водни пари. Същият процес наблюдаваме при хладилните агенти. Когато са в течна форма, те поемат топлина, която ги трансформира в газ. Отдели ли се топлината после, хладилният агент отново се втечнява и пак е готов да погълне топлина.

 

Старите хладилни агенти, използвани в климатиците - HCFC-22 и R-22 обаче, нанасят вреди на озоновия слой, поради съдържанието си на хлор. Затова и употребата им се забранява. Заменят ги щадящи хладилни ефекти, които пазят природата. Такъв е чистият хладилен агент за климатици R-32 или дифлуорметан. Той се рециклира по-лесно и е изключително енергоефективен. Отговаря напълно на европейския регламент за флуоросъдържащи парникови газове. Някога, R-32 е част от състава на хладилен агент R-410A. Световният лидер на пазара на климатична техника Daikin обаче, първа установява, че използването самостоятелно на фреон R-32 е много по-целесъобразно. Примерът на японския концерн, последват и други компании, внедрявайки R-32 в технологиите си.

 

За принципите на работа на климатиците, продължаваме да си говорим в „Как функционират климатиците? Част 2“. Междувременно, ако се нуждаете от климатик, без колебание изберете Daikin. Световния бранд е доказал качествата си през времето и стремежа си за постоянно подобрение и усъвършенстване, без това да се случва за сметка на природата. Официален партньор на Daikin у нас е фирма ММС. От 15 години компанията с огромна дистрибуторска мрежа, покриваща цялата страна, се занимава с консултации, проектиране, монтаж, гаранционно и следгаранционно обслужване на технологиите на Daikin. Доверете се на опита!