Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Как работи климатикът?

Полезно

Знаем, че климатичната система поддържа дома или бизнес помещенията охладени в горещите летни месеци, но чудили ли сте се как работят? Един интересен факт е, че климатикът и хладилникът работят основно на същия принцип. Разликата е, че климатикът охлажда малко, изолирано пространство, а климатикът поддържа дома, офиса или търговското пространство на комфортна температура.

Целият процес по поддържане на въздуха във вашето пространство на комфортна температура се базира на много прост научен принцип, и останалото се постига с механични средства. Нека да погледнем как работи климатика, за да охлажда дома ви.

Процесът по охлаждане на дома ви с климатик:

Вашето климатично тяло използва химикали, които се преобразуват от газ на течност и обратно. Тези химикали пренасят топлината на въздуха от вътре на помещението до външният въздух.

Климатикът има три ключови части. Това са компресора, кондензатора и изпарителя. Компресорът и кондензаторът са типично разположени във външната част на климатичната система. Ще откриете изпарителя във вътрешното тяло.

Охладителната течност достига компресора като газ с ниско налягане. Компресорът свива газа/течността и молекулите в течността се прибират по-близко. Колкото компресорът натиска тези молекули заедно, толкова повече се повишава температурата и енергията.

Как климатикът ви премахва топлият въздух и духа студен въздух

 

Ето как работи климатикът, за да охлажда дома ви:

Тази работна течност влиза в компресора под високо налягане, горещ газ и се придвижва до кондензатора. Външното тяло на климатичната система има метални перки около къщата. Тези перки работят като радиатор на превозно средство и помагат на топлината да се разпръсне по-бързо.

Когато течността напусне кондензатора, тя е много по-студена. Тя също така е променена от газ на течност заради високото налягане. Течността си проправя път към изпарителя през малка, тясна дупка и тогава течността достига до другата страна на този проход, а налягането пада. Течността започва да се изпарява на газ.

Когато това се случи, топлината се отвежда от заобикалящия й въздух. Тази топлина е необходима, за да раздели молекулите от течност на газ. Металните перки на изпарителя също помагат да се обмени термална енергия със заобикалящия въздух. Когато охладителят напусне изпарителя, той отново е охладен газ с ниско налягане. Процесът започва отново, когато се върне към компресора. Има перка, която се свързва с изпарителя и тя циркулира въздух в помещението и срещу перките на изпарителя.

Климатикът дърпа въздух в проводите през отдушник. Този въздух се използва, за да се охлади въздуха в изпарителя и когато топлината се премахне от въздуха, той се охлажда. Каналите после духат въздух обратно в къщата.

Процесът продължава докато вътрешната страна на дома и бизнеса достигнат желаната температура. Когато термостата усети, че вътрешната температура е на желаното равнище, той спира климатика. Когато стаята отново се загрее, термостатът отново включва климатика, докато предпочитаната температура не бъде достигната отново.

Фирма MMC може да ви помогне ако имате нужда от подмяна на вашия климатик или ако имате въпроси.  Служителите на MMC разбират от климатици и осигуряват на клиентите си изключително обслужване, професионални инсталации и поддръжка на климатиците Daikin.