Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.

Приемам | Разбери повече

Български English

Какво представляват сплит климатичните системи?

Полезно

Всеки обича да се прибере в охладен дом през лятото, когато горещината и влажността навън са непоносими. Въпреки че не всеки може да си позволи централно климатизиране, ако търсите ненатрапчив начин да охладите дома си, сплит климатичната система може би е перфектният отговор на вашите проблеми.

Какво представлява сплит климатичната система?

Сплит климатичната система се състои от две основни части: външна част и вътрешна част. Външната част се инсталира на или в близост до стаята или пространството, което искате да охладите. Тази част съдържа компресор, кондензаторна намотка, разширителна намотка или капилярни тръби. Вътрешното тяло съдържа охлаждаща серпентина, дълъг вентилатор и въздушен филтър.

 

По какво се различава сплит климатичната система от други климатични системи?

Сплит климатичната система не се нуждае от голяма работа по инсталирането, защото няма нужда от въздухопроводи. По скоро вътрешните и външните единици са свързани с комплект електрически проводници и тръби. Това е добре както за джоба ви, така и за околната среда. Въздухопроводите, които се използват за много традиционни климатични системи увеличават разхода на електроенергия, тъй като много централизирани климатични системи губят много електроенергия заради обмяна на топлина във въздухопроводната система. Така че без въздухопроводна система има малко възможност за топлинна и енергийна загуба в сплит климатичната система.

 

Ползите на сплит климатична система

 Този вид климатична система има много предимства пред традиционните климатици. Може би най-очевидното предимство е тихото представяне на сплит климатичната система. Частите от климатика, които създават най-много шум са компресора и вентилаторът, който охлажда кондензатора. В сплит системата, компресора и вентилаторът за кондензатора са разположени отвън на стаята, която се охлажда и следователно основните източници на шум са премахнати. 

Друго предимство на сплит климатичната система е, че може да изберете мултисплитсистема, където може да имате повече от едно вътрешно тяло, свързано за външно тяло. Това прави лесно охлаждането на няколко стаи и поддържането на температура в цялата стая чрез използването на две вътрешни охладителни тела.

Сплит климатиците са ефективен и икономичен начин да охлаждате дома си. Трябва да се вземе впредвид, че първоначалната цена на този вид климатична система е значително по-висока и се налага професионална инсталация. Може да разчитате на MMC за професионален монтаж.  Но парите, които ще спестите за сметки за електроенергия, както и продължителността на използване на климатика ще си заслужават инвестицията.