Използваме бисквитки. Като използвате нашия сайт, вие се съгласявате с ползването им.
Приемам | Разбери повече

Инсталация на въздух-въздух термопомпа

Полезно

При инсталирането на вашия климатик това са първите най-важни неща които трябва да се има предвид.

За да можете да се възползвате от предимствата на вашата машина на пълно, е важно да обърната внимание на следните неща.

 

Най важната първата стъпка е да определите дали се изисква отопление, охлаждане или и двете. Следващото важно решение е дали само една стая ( моносплит система ) или няколко стаи ( мултисплит система ) трябва да бъдат климатизирани.

 

Топлоизолация: Важно е  да се уверете, че в зоната където ще бъде инсталирана системата няма препятствия. Достатъчното подаване на въздух от външното към вътрешното тяло осигурява оптимална ефективност на вашия климатик.

 

Източник на енергия:  Въпреки че климатиците използват около 80% от необходимата им енергия от външния въздух, което е и главната причина да са толкова енергоефективни,  те  все още се нуждаят и от електрическа енергия за да работят.

 

 

      

 

 

 

    

 

 

 

Как работи инсталирането на термопомпа въздух-въздух ?

 

Инсталирането на термопомпи въздух-въздух (т.е. климатични системи) изисква обучен персонал. Експертите също могат да ви посъветват доколко устройствата са подходящи за вашата цел и какви спецификации са ви необходими. Те също така инсталират висококачествено оборудване, така че да възникнат възможно най-малко прекъсвания и да се постигне максимална ефективност.

 

Инсталирането на термопомпа въздух-въздух може основно да се раздели на 6 стъпки:

 

Стъпка 1: Инсталирайте вътрешните модули или вътрешното тяло. Първата стъпка при инсталирането на вашата машина е монтажа от специалист на вътрешното тяло  - той се прави на предварително избраната стена или под (при подово стоящите модели)

От там ще се разпределя топлия или студен въздух във вашите стаи.

 

Стъпка 2: Свързване вътре в къщата. След това се полага точката на свързване, чрез която вътрешните и външните устройства ще бъдат свързани помежду си. За да се направи това, в стената се пробива дупка, през която се полагат електрическите кабели и дренажната тръба.

 

Стъпка 3: Монтаж на външното тяло. На третата стъпка се монтира външното тяло, обикновено монтирано от външната страна на фасадата. В по-студени места това трябва да се направи на мястото, където снегът ще може да се стопи бързо и безпроблемно.

 

Стъпка 4: Електрическо окабеляване. След това се полагат необходимите кабели.

Имайте впредвид, че кабелите в дадени случай може да се нуждаят от изолация.

 

Стъпка 5: Свързване на тръбопровода. Тръбопроводите за хладилен агент, през които горещ газ или студени течности се пренасят към вътрешните модули, също са свързани, както и дренажните тръбопроводи, през които се оттича конденза. В някои случай, тези връзки също може да се наложи да бъдат изолирани.

 

Стъпка 6: Тестова фаза. Накрая системата се подлага на тестване, за да се гарантира, че работи оптимално, преди да бъде пусната в експлоатация.